×

RINITIS

Temps de lectura 2 min.

 Entenem amb rinitis com la inflamació de la mucosa nasal caracteritzada per l'obstrucció nasal, rinorrea, esternuts i picor nasal. A vegades va acompanyada de símptomes oculars com a picor i llagrimeig. En aquests casos parlem d'un quadre de rinoconjuntivitis. 

Les guies actuals classifiquen la rinitis per la durada dels símptomes i la seva gravetat, més que per la seva causa etiològica. Respecte a la rinitis al·lèrgica, el que desencadena la seva simptomatologia és la presència de l'al·lergogen i els anticossos específics IgE. És la més freqüent de les rinitis no infeccioses i pot arribar a afectar el 21% de la població.

La rinitis crònica és aquella que causa inflamació de la mucosa nasal i paranasal durant més de 12 setmanes. En alguns casos és causada per la presència de pòlips, els quals són més freqüents en els pacients amb asma.

En el cas dels pacients amb asma s'ha d'investigar la presència o absència de rinitis al·lèrgica. Per al seu diagnòstic ha d'haver-hi presència de símptomes nasals i proves al·lèrgiques cutànies positives i/o IgE específica en sang a al·lergògens clínicament rellevants. 

La rinitis al·lèrgica normalment respon al tractament amb antihistamínics o corticoides nasals. En els casos més greus amb presència de pòlips nasals es recomanen tandes de corticoides orals o, fins i tot cirurgia.

TRACTAMENT NASAL.
Els esprais descongestivos més demandats en el mercat farmacèutic són els simpaticomimètics. Aquests segons el principi actiu tenen un inici i durada de l'efecte variable.
- Tramazolina i Fenilefrina --> 4-6 hores d'efecte.
- Xilometazolina, Oximetazolina i Levocabastina --> 8-12 hores. 

 

En tots els casos, aquests principis actius tenen un inici d'acció molt més ràpid respecte als corticoides o els de fitoteràpia. Aquest fet combinat amb la curta durada de l'efecte facilita la tolerància i la dependència dels pacients. I, per tant, un problema de salut latent on hi ha un alt grau d'abús dels descongestivos nasals. Tenen un fort efecte vasoconstrictor provocant que la mucosa es deshidrati i puguin aparèixer, fins i tot, lesions internes.
 

És per aquest motiu, que des de la Farmàcia Verge us recordem que existeixen alternatives naturals en els casos de dependència i transicions que es poden fer sota la supervisió mèdica i amb corticoides nasals.
A més us recordem que aquests principis actius estan totalment contraindicats en pacients amb hipertensió, malaltia cardiovascular, glaucoma, malaltia prostàtica, etc.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris

Llistat de categories

Categories
Preu