Una al·lèrgia és una reacció immunitària específica i exagerada contra una substància aparentment inofensiva.
Hi intervenen diversos elements clau, que es descriuen a continuació:
- Antigen: és una molècula, generalment de naturalesa proteica, que és reconeguda pel sistema immunitari com a substància estrangera.
- Al·lèrgens: és una substància que conté antígens reconeguts pel sistema immunitari causants de manifestacions clíniques.
- Anticossos: és una glicoproteïna (immunoglobulina) que reconeix un antigen gràcies a l'enquadernació específica.
Hi ha 4 tipus de reaccions d'hipersensibilitat:
1.- Hipersensibilitat tipus I: dins d'aquest grup intervenen reaccions al·lèrgiques que impliquen immunoglobulines de tipus E (IgE). Normalment l'antigen és una substància exògena per al mateix cos i soluble en aigua. L'IgE està vinculat a cèl·lules com les cèl·lules del pal, els basòfils i els eosinòfils.
- Els símptomes, causats per mediadors alliberats, són d'inici ràpid, entre segons i minuts.
- És necessari un primer contacte amb l'al·lergen que generi una resposta immunitària sense símptomes és el que anomenem fase de sensibilització, i un segon contacte, on les cèl·lules presentadores d`antigens que el capturen, per dir-ho així, i circulen a través de la sang i els teixits a un si específicament amb la IgE dels mastòcits i basòfils. Això provoca l`activació dels mastòcits i l`alliberament dels mediadors cel·lulars.
- Entre aquests mediadors trobem la histamina, causant la major part de la simptomatologia típica de l'al·lèrgia. Altres mediadors són els leucotriens, les citocines i les prostaglandines.
2.- Hipersensibilitat tipus II: també coneguda com a citotòxica, on l'antigen uneix la superfície d'una plaqueta o eritròcit.
- Normalment els antígens són exògens i s'uneixen a IgG o IgM activant el sistema de complements per destruir la cèl·lula adherida a l'antigen.
- Les manifestacions potencialment més greus es deuen a la destrucció cel·lular com l'agranulocitosi, la leucopènia, l'anèmia i la trombocitopènia.
3.- Hipersensibilitat tipus III: implica la formació d'IgG, IgM o IgA que formen complexos antígens-anticossos que es precipiten en les superfícies dels teixits causants de l'activació del sistema de complements, inflamació de la zona, lesió tissular i disfunció com l'artritis o la vasculitis.
4.- Hipersensibilitat tipus IV: estem parlant d'hipersensibilitat retardada perquè l'aparició de la simptomatologia triga unes 72 hores a aparèixer després del contacte. L'exemple més típic és la dermatitis de contacte. A diferència dels altres tipus, no està mediat per anticossos. Està mediat per cèl·lules, causades per cèl·lules T sensibilitzades quan entra en contacte amb l'Ag específica, podent produir una lesió immunitària per efecte tòxic directe o mitjançant l'alliberament de substàncies solubles com les limfosis.
Aquests són els tipus de reaccions d'hipersensibilitat, en successives aportacions veurem ampliar-se en al·lèrgia, simptomatologia, tractaments i prevenció. Com sempre en cas de dubte t'esperem a la Farmàcia Verge.