×

MEDICAMENTS I SOL: REACCIONS DE FOTOSENSIBILITAT.

Temps de lectura 3 min.

Primer cal aclarir alguns termes que discutirem més endavant. Avui explicarem les diferències entre fotosensibilització i fotosensible i la reacció de fotosensibilitat. 
 

És important no confondre un ingredient fotosensibilitzador i fotosensible. Una substància fotosensible és aquella que s'ha de protegir de la llum, ja que les seves propietats poden ser alterades, degradades i perdudes efectivitats o irritar-se per l'acció de la llum solar. La fotoestabilitat és la capacitat d'una substància per mantenir-se intacta després de l'exposició solar.
 

Entenem com a fotosensibilitzant aquesta substància que produeix una reacció cutània anormal en interactuar amb la llum ultraviolada, natural o artificial en zones exposades al sol. Un exemple molt clar d'un medicament fotosensibilitzador és el naproxeno el diclofenac, que són fàrmacs antiinflamatoris per a ús quotidià.
 

REACCIÓ DE FOTOSENSIBILITAT.
Una reacció anormal de la pell és la fotosensibilitat que es produeix en resposta a la interacció de radiació UV, solar o artificial, amb productes químics com medicaments o cosmètics, per contacte amb la superfície de la pell o per administració oral o parenteral.
 

Les reaccions solen ocórrer en zones exposades al sol, però altres zones cobertes poden veure's afectades, ja que la radiació UVA pot passar per alguns teixits.
 

Cal extremar les precaucions a l'hora de prendre el sol sota tractament mèdic amb fàrmacs fotosensibilitzadors. 

Alguns exemples de medicaments fotosensibilitzadors són:
- Antibiòtics: tetraciclines, macròlids com l'azitromicina o altres com la nitrofurantoïna.
- Fàrmacs antiinflamatoris no esteroides: naproxeno, diclofenac, etc.
- Antihistamínics com la cetirizina.
- Antidepressius: desvenlafaxina.
- Inhibidors selectius de la recaptació de serotonina com la fluoxetina i la sertralina.
- Hormones sexuals: estrògens (etinilestradiol), progestàgens (gestodene), anticonceptius orals.
- Diürètics: thiazides, furosemida.
 

Les reaccions de fotosensibilitat poden manifestar-se com reaccions de fototoxicitat o fotoal·lèrgia, depenent del mecanisme patològic i de les seves manifestacions clíniques. 
FOTOTOXICITAT: és la reacció més freqüent en què es produeix la fotosensibilitat no immunològica després de ser el primer contacte que té la substància en zones exposades al sol. Correspon a una resposta immediata produïda entre 30 minuts i 24 hores. Es produeix una lesió semblant a un cremat solar incloent eritema i blísters. Es dispara quan la substància de la pell absorbeix la radiació lleugera i allibera aquesta energia danyant les estructures de la pell i produint la reacció tòxica. Es produeix amb més freqüència quan la substància s'ingereix per via oral, encara que pot aparèixer després de l'aplicació tòpica. 
FOTOAL·LÈRGIA: es tracta d'una reacció menys freqüent que implica el sistema immunitari i es desencadena després de successives exposicions, de manera que no depèn de la concentració d'al·lèrgens en aquest moment. La reacció apareix al cap de 24 hores o fins i tot es pot fer al cap de 14 dies, de manera que es diu que es retarda amb el temps. L'alteració dermatològica es produeix és la dermatitis de contacte amb la presència d'enrogiment, escates, picors i de vegades blísters i taques que semblen ruscs, en zones exposades no exposades al sol. Normalment es produeix com a resultat de l'exposició tòpica a un fàrmac o cosmètic. Una vegada que la fotoal·lèrgia es desenvolupa a una substància tòpica, la reacció també apareix després de l'administració oral d'aquesta.
 

És per això que ens pesem advertint-vos que utilitzeu la precaució amb el sol en determinades dispensacions de drogues. Hem d'exercir la precaució i tenir una exposició solar saludable, evitant cremades solars que augmentin el risc de càncer de pell. És per aquest motiu que estem a la teva disposició a la Farmàcia Verge per assessorar-te sobre quin tipus de fotoprotector seria el més adequat per al teu tipus de pell.
                                                                                                          T'esperem.

 

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris

Llistat de categories

Categories
Preu