L'augment dels estrògens fa que la pell es torni més sensible, reactiva, amb tendència a la deshidratació i amb picor, sent molt freqüent la pruïja gestacional.
Poden aparèixer altres alteracions com la cel·lulitis, modificacions dels pits, estries, varius per vasodilatació i augment de pes.
Una altra alteració que es produeix amb molta assiduïtat són els coneguts melasmes, deguts a l'increment de l'hormona estimulant de melanòcits (MSH), estrògens i progesterona, pot produir-se una pigmentació fosca a la pell.
És freqüent l'agreujament de patologies dermatològiques durant l'embaràs, mentre que en altres casos apareix per primera vegada i, fins i tot, es produeix una millora durant aquest període. Per exemple; psoriasi, acne, rosàcia, dermatitis seborreica o dermatitis atòpica.
L'acne pot empitjorar, sobretot en el tercer trimestre, ja que, augmenten els nivells de progesterona, la qual cosa provoca un augment de la secreció sebàcia. A tot això cal sumar els canvis immunològics. Si es manté la lactància pot ser que els nivells de sèu segueixin alts a causa que la prolactina estimula de forma directa els andrògens.
La pell vaig poder deixar de tolerar els cosmètics habituals temporalment a causa d'aquests canvis. Per això i en general, es recomana evitar ingredients potencialment irritants, ja que la pell està més reactiva durant aquest període o en cas de necessari es limita l'aplicació a àrees localitzades i en períodes de temps curt, sobretot per risc d'hipersensibilitat o augment de la pigmentació. Uns mesos després del part gairebé tot tornarà a la normalitat. Els productes cosmètics són segurs en l'embaràs i lactància, ja que s'apliquen de forma localitzada i no travessen el torrent sanguini. Hi ha molta controvèrsia per la manca d'estudis dels ingredients cosmètics durant aquest període, però, donada la baixa penetració percutània, és molt improbable que pogués afectar el fetus. No obstant això, es desaconsella l'ús d'alguns com els retinoides.
A continuació desenvoluparem si es pot o no utilitzar en l'embaràs els següents productes:
- Retinoides: des de l'àcid retinoic al retinol, es recomana evitar els retinoides, en l'embaràs per risc teòric de malformacions congènites. Les alteracions en el fetus s'han demostrat només en cas d'utilitzar isotretinoïna oral, és per això que evitarem el seu ús, ja que és una substància potencialment teratogènica.
- Àcid Salicílic: no està contraindicat l'ús de cosmètics amb àcid salicílic a les concentracions permeses en productes cosmètics. Es recomana limitar l'ús a àrees localitzades, de no més del 20% de la superfície corporal.
- Alfahidroxiàcids: els àcids glicòlic i làctic són segurs en l'embaràs, la seva limitació està relacionada amb la hipersensibilitat. Per tant, es restringeix el seu ús si la pell està molt sensible, i es recomanen aplicacions amb concentracions baixes i menys freqüents. Per exemple, en pells sensibles l'àcid glicòlic no deu superar una concentració del 10%. Els peelings químics d'àcid glicòlic i àcid làctic són segurs en l'embaràs. No es recomanen a concentracions (d'un d'aquests ingredients per separat) superiors a l'27% pel risc d'absorció.
- Àcid azelaic: és apte en l'embaràs i està indicat en el tractament de l'acne i rosàcia durant aquesta etapa.
- peròxid de benzoïl: és una substància segura durant l'embaràs. Tot i que no és un ingredient cosmètic sinó un fàrmac, està àmpliament indicat en acne i és eficaç en aquest període.
- Resorcinol: administrat per via oral ha presentat toxicitat en el fetus pel qual no recomanarem la seva aplicació per via tòpica durant l'embaràs.
- Hidroquinona: no és segur durant l'embaràs i no està admès a la llista d'ingredients cosmètics. Es tracta d'un fàrmac àmpliament utilitzat al 2% sense recepta mèdica per alteracions de la pigmentació per les seves propietats despigmentants. Per aquest motiu, tampoc ho recomanarem durant l'embaràs per la seva alta absorció percutània.
- Olis essencials: són compostos volàtils i presenten una alta absorció, i per això el seu ús està contraindicat sobretot en el primer trimestre de l'embaràs. A partir del 4t mes alguns es podrien aplicar de manera localitzada i en períodes curts de temps, alguns exemples són el cardamom, ginebre, murta, rosa, flor del taronger, farigola, marialluïsa, llimona, llentiscle, entre d'altres. Estan contraindicats durant tot l'embaràs els olis essencials procedents del mentol, menta piperita, càmfora, orenga i la sàlvia.
- Cafeïna: via oral a altes dosis està desaconsellada durant l'embaràs pel qual, en cas d'aplicar-en àrees extenses de pell, com els anticel·lulítics, desaconsellem el seu ús durant aquesta etapa. Tampoc anem a recomanar la utilització de pegats anticel·lulítics disponibles al mercat. També és cert que, no és un ingredient contraindicat en contorn d'ulls durant aquest període, ja que l'àrea d'aplicació és molt petita.
- Dihidroxiacetona: aquest ingredient cosmètic està present en autobronzejadors i és segur durant l'embaràs.
- Filtres UV: recomanem l'ús en l'embaràs dels protectors solars per l'alta evidència en la prevenció del melasma i càncer de pell sense efectes adversos. La recomanació durant els mesos d'embaràs i el període de lactància és d'hidratar la pell regularment i aplicar un protector solar d'ampli espectre amb FPS 50 + en rostre i també en totes les zones exposades al sol, inclosa la panxa. Sempre anem a recomanar evitar llargues exposicions solars, sobretot en les hores de màxima intensitat.
Això és tot per avui, és una entrada molt llarga en la que poden sorgir moltes preguntes, és per això que us esperem a la Farmàcia Verge encantats de poder resoldre-les.