Al voltant del 10% de la població té insomni crònic i el 50% té insomni en algun moment de la seva vida. Es caracteritza per complir amb el compliment d'alguns d'aquests símptomes:
- Incapacitat per part de l'individu per poder adormir-se.
- Augment del nombre de despertars nocturns.
- Disminució de la durada total del son.
- Sensació que el son ha estat insuficient.
L'insomni pot conduir a la fatiga, l'ansietat, l'astènia i la disminució de l'alerta. L'insomni pot ser causat per una multitud de causes. Conèixer la teva etiologia és vital, ja que el tractament dependrà d'aquesta causa:
- Causes fisiològiques: com dormir en ambients sorollosos, llums, malalties respiratòries o doloroses, menopausa, embaràs, alcohol, tabac o begudes estimulants. També es produeix en persones amb canvis horaris, com ara treballadors nocturns, o viatgers.
- Causes psicològiques: emocions, com l'estrès i altres esdeveniments afectius o laborals.
- Causes psiquiàtriques: són les més difícils de tractar. La depressió, l'ansietat, l'anorèxia nerviosa o les convulsions psicòtiques poden conduir a l'insomni.
- Ús de medicaments: l'insomni pot ser induït per fàrmacs estimulants com amfetamines, antidepressius. Paradoxalment, els fàrmacs hipnòtics també poden generar insomni quan s'eliminen bruscament.
Algunes mesures de comportament que podem implementar abans d'implementar el tractament farmacològic són:
- Estirar-se i aixecar-se cada dia al mateix temps.
- Eviteu beure begudes estimulants, com ara cafè. Eviteu estirar-se sobre un estómac buit o molt ple.
- Exercici, ja que el cansament estimula l'individu a dormir. No es recomana que es faci 3 hores abans d'anar a dormir.
- Seguiu un ritual abans d'anar a dormir, com posar-vos el pijama, raspallar-vos les dents.
- Obtenir un ambient adequat per dormir, il·luminació, temperatura, nivell de soroll.
Si aquestes mesures no funcionen, implementarem el tractament de fitoteràpia. Primer vam triar la fitoteràpia, ja que en el cas de l'insomni funciona molt bé sense tenir reaccions gairebé adverses i es pot mantenir durant molt de temps. Entre les plantes medicinals més utilitzades es troben: valeriana, tila, melissa, flor de taronger, passiflora i arç.
Si bé és cert que funcionen molt bé, hi ha casos en què el problema és que ens costa adormir-nos i, per això, hi ha productes que, a més de portar diverses de les plantes esmentades anteriorment, se sumen en la composició melatonina.
La melatonina és una hormona sintetitzada a la glàndula pineal (cervell), que ens ajuda a regular el cicle del son (això vol dir que quan és de nit tinc ganes de dormir i quan és dia em desperto) i enfortir el nostre sistema immunitari.
Si amb tot això no aconseguim que dormi, no tant les hores de son, sinó que és de qualitat, és a dir, que la persona no tinga la sensació que no ha dormit, o es queda en el temps sense adonar-nos de la millora anem a remetre al metge per a una avaluació. Mai recomanarem l'ús d'antihistamínics de primera generació (que són els que donen més son) a llarg termini com la dormidina.
És per això que a Verge Farmàcia estem aquí per respondre a aquest gran problema de salut que pot arribar a ser i, perquè puguis tornar a dormir com una autèntica marmota.
T'esperem.