Les butllofes són un tractament diari que de vegades pot substituir un sèrum, com la pell molt greix, però, en la pell seca és una altra contribució de la hidratació. En aquest cas primer sent l'ampolla, després el sèrum i finalment la crema.
Com hem dit anteriorment hi ha molts tipus de butllofes, però, les més comunes solen portar totes o algunes d'aquestes substàncies actives: vitamina C, proteoglycans i àcid hialurònic. A continuació veurem què són i quina funció tenen. Estàs preparat? Bé, comencem.
VITAMINA C
És l'antioxidant més abundant de la pell que participa en múltiples funcions biològiques. La forma més activa és l'àcid ascòrbic, sent una substància hidròfila, és a dir, és soluble en aigua i per tant no afavoreix la seva penetració a la pell.
Se sol formular en un pH d'aproximadament 3,5 i la concentració que pot arribar a ser del 20%. Això és molt important perquè, en concentracions més altes no augmenta l'eficàcia, però és més irritant, podent augmentar l'enrogiment de la rosàcia i picar en pell sensible a causa del baix pH esmentat anteriorment.
La dificultat que trobem és la seva estabilitat química, ja que és fotosensible (terme que explicarem detalladament en una altra entrada), és a dir, que en contacte amb la llum i l'oxigen oxida i canvia la seva fórmula perdent eficiència. Quan es produeix aquest procés ens adonem del canvi de color de l'ampolla de groc a marró, per la qual cosa hem de descartar aquesta ampolla. És per aquest motiu que l'envasament de productes cosmètics que el contenen sol ser opac i amb exposició limitada a l'aire. És per això que en les formulacions dels productes trobem derivats de vitamina C o vitamina C encapsulats que són més estables.
Pel que fa a les funcions de vitamina C són:
- Disposa de propietats antioxidants, antiinflamatòries i protectores contra l'eritema i cremades solars causades per la radiació UV.
- És eficaç per fer front a l'envelliment de la pell, ja que augmenta la biosíntesi del col·lagen tipus I i II. D'aquesta manera millorem l'elasticitat i l'aparença de les arrugues. També inhibeix la biosíntesi d'elastina i redueix la seva acumulació en pell fotoagada, és a dir, evita l'envelliment prematur de la pell.
- És un ingredient despigmentant que redueix el melasma.
- Millora la funció de barrera epidèrmica estimulant la producció d'esfingolípids.
- Recicla la vitamina E reduint la seva oxidació i tornant-la a la seva forma activa.
PROTEOGLYCANS (PTGs)
Si poso "polímers d'alt pes molecular d'hidrats de carboni sulfatats units a una proteïna" no seríem capaços de reconèixer-los ni conèixer la funció, però si posem la paraula proteoglycans directament l'associem amb hidratació.
Depenent de la seva composició i estructura tenen diferents funcions, ja sigui a escala de coagulació, a escala articular Sobre la pell, cal assenyalar que els proteoglycans milloren la hidratació per la seva capacitat de recollida d'aigua i al mateix temps regulen la pèrdua d'aigua transepidèrmica, i mantenen els components fonamentals de la matriu extracel·lular. També promouran l'elasticitat de la pell i la prevenció d'arrugues gràcies a la seva funció estructural i a la seva capacitat d'interactuar amb altres molècules, com el col·lagen, per estabilitzar la matriu extracel·lular.
ÀCID HIALURÒNIC I DERIVATS
Es troba naturalment a la pell, sent sintetitzat en la dermis pels fibroblasts, convertint-se en part de la matriu extracel·lular, i, en menor mesura, en l'epidermis pels queratinòcits.
És una molècula molt higroscòpica amb funció hidratant i hidratant, podent retenir fins a mil vegades el seu pes en aigua. A mesura que envellim la síntesi d'àcid hialurònic disminueix juntament amb la fermesa, i pot conduir a la flacciditat i arrugues.
No tots els àcids hialurònics que es troben en les composicions de productes són els mateixos, ja que depenen de la longitud de la molècula, el seu pes molecular i el derivat utilitzat (si es tracta d'una sal, si està hidrolitzat, acetilitzat, etc.)
La longitud de la cadena d'aquesta molècula també està relacionada amb la seva capacitat de penetració a través de l'estrat corneum i la seva capacitat per realitzar diferents funcions a diferents nivells de la pell.
Si el pes molecular (Pm) és molt alt o alt es queda a la superfície i la seva funció és hidratant; A mitja tarda, baixa o molt baixa, hi ha una millora en la hidratació de la pell i l'elasticitat associada a una reducció significativa de la profunditat de les arrugues.
En una altra entrada parlarem exclusivament de tot tipus d'àcid hialurònic i derivats que trobem al mercat i les seves funcions.
En definitiva, en aquesta entrada hem vist els components principals de les butllofes del dia. L'elecció d'un o altre depèn del tipus de pell i del que volem corregir. És per això que a Farmàcia Verge estem a la teva disposició per poder adaptar-nos a les teves necessitats. T'esperem dijous que ve amb una altra entrada en butllofes nocturnes i els seus components, per què s'utilitzen a la nit? I la possibilitat de combinar que hem de tenir una acció més global.
T'esperem.