×

CREMADES CUTÀNIES

Temps de lectura 3 min.

Les cremades són lesions de teixit que resulten del contacte directe amb flames, líquids, gasos o superfícies calentes, químiques caòtiques, elèctriques o de radiació. La pell és la més danyada, la qual cosa compromet la seva funció com a barrera a lesions i infeccions, i com a òrgan regulador de la temperatura corporal.
 

La majoria es produeixen en l'àmbit domèstic o per exposició solar excessiva. En pacients on les cremades superen el 15-30% de la superfície corporal, la síndrome general de xoc hipovolèmic pot ocórrer a conseqüència de la pèrdua greu d'aigua. La pèrdua de la integritat de la pell en gran manera pot facilitar la infecció generalitzada i una imatge de desnutrició.
 

Hi ha diferents tipus de cremades en funció de la gravetat i l'extensió:
- Primer grau: afecta l'epidermis, hi ha enrogiment i dolor, les butllofes no es formen. Curen completament sense cicatrius en tres o quatre dies.
- Segon grau: a més de l'epidermis, afecten una part de la dermis. Es produeixen amb eritema, butllofes, exsudat, acompanyat de dolor sever. Depenent de la profunditat de la lesió, la curació triga fins a tres setmanes. En alguns casos no deixen cicatrius, però en d'altres deixen una cicatriu permanent.
- Tercer grau: totes les capes de la pell es veuen afectades. Sovint pren diversos mesos per a la curació. No hi ha butllofes, i en molts casos no hi ha dolor a causa de la destrucció de terminacions nervioses a la pell de la zona afectada.
- Quart grau: afecten totes les capes de la pell i, a més, una part dels teixits subcutanis. Semblen blanquinosos i secs, i en general no són dolorosos. Triguen diversos mesos a curar-se i solen requerir empelts de pell.

Els objectius bàsics dels tractaments són:
- Alleujar el dolor.
- Disminuir la inflamació.
- Promoure la regeneració de la pell i els processos de curació.
- Prevenir possibles infeccions.
 

En general, per alleujar el dolor es recomana paracetamol i ibuprofèn en casos d'inflamació. Depenent del tipus de cremades prendrem les següents mesures:
- Per cremades de primer grau: utilitzarem per a la desinfecció de la zona o Povidona Iodada en gel o clorhexidina al 0,05%. Finalment, aplicarem un apòsit estèril que permeti aïllar la zona cremada del contacte amb l'aire, facilitant la seva regeneració i evitant la contaminació microbiana.
- Per cremades de segon grau: com en primer grau, el primer serà la desinfecció amb gel Povidona Iodada o Clorhexidina, a més aplicarem un ungüent curatiu com la centella asiàtica per accelerar i promoure el procés d'epitelització. A continuació posarem el guarniment com en el cas anterior. 
 

Les directrius generals per a qualsevol classe de cremada són:
- Submergir la superfície en aigua durant almenys 10 minuts immediatament després de cremar.
- Netegeu la cremada amb aigua sabonosa sense fricció ni pressió per no irritar-la.
- A continuació farem l'anterior en funció del tipus de cremada.
 

És molt comú aplicar remeis casolans amb oli, mantega i, de la mateixa manera, amb pasta de dents, però cal destacar que no s'han de fer, ja que, en lloc d'ajudar al que podem produir és una infecció.

També és molt important protegir la zona cremada dels raigs del sol durant almenys 6 mesos.
 

Com diem en una entrada anterior, a Verge Farmàcia volem ser una farmàcia d'atenció que ho proporcioni tot el que estigui al nostre abast per ajudar-te en qualsevol situació, per això, davant d'una cremada o ferida, vine a consultar-nos, sabrem com ajudar-te en aquest moment.
                                                                                                                                T'esperem.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris

Llistat de categories

Categories
Preu