La relació existent entre la concentració de glucogen muscular i la capacitat de mantenir l'exercici físic prolongat a una intensitat elevada ha conduït a la pràctica de diversos experiments per a obtenir un mètode amb el qual els músculs es puguin omplir al màxim abans d'una competició.
Una de les primeres experiències va consistir a córrer durant dos o tres dies fins a l'esgotament, en la setmana de competició, mentre s'ingeria una dieta molt baixa de carbohidrats. Al cap de tres dies els músculs estaven buits de glucogen; en aquest moment es començava una dieta molt rica en hidrats de carboni i les biòpsies musculars demostrar-vos un fenomen de "supercompensació", és a dir, els músculs s'omplien més del que estaven abans i com que aquests dies es passaven en repòs absolut, en el moment del menjar els dipòsits estaven plens al màxim.
No obstant això, aviat van sorgir unes certes crítiques sobre aquest mètode. Córrer fins a l'esgotament en la setmana de la competició, fa augmentar el risc de lesions en un moment crític. Si a més els músculs estan depravades de glucogen, el perill és major.
Recentment s'ha modificat aquesta dieta de la forma següent:
- Durant tres dies s'ingereix una dieta mixta en la qual es prenen el 50% de calories derivades dels hidrats de carboni.
- Seguidament, els tres dies restants s'eleva el contingut d'hidrats de carboni a un 70% del total de calories diàries.
- En aquests tres dies també es descansa o es fa un entrenament curt i de baixa intensitat. Les biòpsies musculars van demostrar uns nivells de supercompensació similars als del mètode anterior.
Aquest mètode modificat té l'avantatge que el corredor no ha de córrer fins a l'esgotament, sinó que pot seguir la seva pauta normal.
Aquest règim modificat és, no obstant això, recomanable tant per als esportistes d'elit com per als que no ho són, juntament amb una disminució progressiva del quilometratge o temps d'entrenament i un o dos dies de repòs abans de la competició.
Aquest major nivell de glucogen muscular no permetrà córrer més de pressa a l'atleta, però el ritme alt de rendiment podrà mantenir-se per més temps.
Si t'ha agradat aquesta entrada no et perdis les següents que parlarem de l'alimentació el dia de la competició, durant i després.
Com sempre si teniu algun dubte i voleu saber més coses sobre alimentació esportiva o simplement saludable, en la Farmàcia Verge tenim la solució, posarem en marxa un sistema amb la Universitat de Navarra on nutricionistes avaluaran el vostre cas en particular i us recomanarem seguir les pautes que millor s'ajustin a les vostres necessitats.