×

ALIMENTACIÓ I COMPETICIÓ: ALIMENTACIÓ PER A DESPRÉS DE LA COMPETICIÓ.

Temps de lectura 3 min.

En les competicions esportives de curta durada els requeriments nutritius de l'esportista no varien molt dels d'abans de la competició, si bé una dieta rica en carbohidrats també és aconsellable en disciplines de curta durada i intensitat elevada, per exemple levantadores de pesos, lluita, rem, etc. Un dels aspectes importants després de la competició és la rehidratació, encara més quan l'esport es practica en temperatures elevades. Les possibles pèrdues d'electròlits es reposen en general ja en la primera ingestió d'aliment o bé mitjançant una beguda amb electròlits. Si bé és cert, que han estat descrits casos d'intoxicació aquosa en maratonians, triatlonianos i en ultramarató, diverses hores després d'haver acabat la competició per haver ingerit grans quantitats d'aigua sola. És freqüent el que molts esportistes no beuen suficient durant la competició perquè es guien erròniament per la sensació de set. Uns altres arriben a la competició després d'entrenaments intensos amb un grau de deshidratació important. Tot això pot venir agreujat per la pràctica de saunes o diürètics per a "donar el pes". Durant la competició moltes vegades malgrat beure constantment, s'arriba al final amb un grau més o menys important de deshidratació. Per tot això és convenient la ingestió de líquids, sucs de fruites, begudes amb electròlits, etc., també després de la competició. 
 

Un signe orientatiu a grans trets per a saber si un es troba ja hidratat ho proporciona el color de l'orina. Quan aquesta ja surt clara i transparent, encara és aconsellable prendre uns 500 c. c. més líquid. És un greu error intentar rehidratar-se amb begudes alcohòliques. A part que l'alcohol és un tòxic cel·lular, contribueix a més a la deshidratació per una acció frenadora de l'hormona antidiürètica.
 

S'ha demostrat que quan s'ingereixen carbohidrats immediatament després de la competició, els músculs s'omplen molt bé, mentre que si es triga dues hores a menjar després d'acabar, només s'omplen en un 50%.
 

La quantitat òptima recomanada va ser la d'1,5 grams per quilo de pes immediatament després de finalitzar i altres 1,5 grams per quilo, dues hores després. Quantitats superiors a aquestes no van aconseguir produir un major augment de glucogen en els músculs després de la competició. Es va demostrar que fent aquests dos menjars separadament, és més favorable que si s'ingereix la quantitat total d'una sola vegada. Aquest espaiament també és important en les disciplines en les quals cal competir dues vegades en el mateix dia com a eliminatòries o finals. 
 

L'altra qüestió plantejada és de com s'han de prendre aquestes quantitats de carbohidrats, líquides o sòlides. Sembla que no hi ha diferència entre una forma i una altra. No obstant això, els que prefereixen prendre-ho en forma líquida poden fer-ho mitjançant una beguda glucomineral calculant la quantitat de beguda que proporciona 1,5 grams de carbohidrats per quilo de pes immediatament després de la competició i 1,5 grams per quilo del mateix dues hores després. A la nit o en els dies següents es pot passar a la dieta habitual de l'esportista.
 

Quan és aconsellable començar a entrenar de nou? Després d'una competició d'alta intensitat i prolongada, el múscul sofreix lesions importants en les estructures cel·lulars. En aquestes circumstàncies els músculs no es troben en les millors circumstàncies per a funcionar en condicions òptimes, perquè necessiten un període de reparació; tampoc la capacitat de resintetitzar glucogen es troba en bones condicions. S'ha demostrat que l'esportista que continua entrenant després de la competició sofreix un retard en la recuperació de la força i en les propietats del múscul. Una setmana de descans després de la competició facilita una recuperació més ràpida, amb una major reposició del glucogen muscular. La pauta recomanada serà doncs, 6 o 7 dies de descans, alimentació variada rica en hidrats de carboni i bona aportació de líquids. 
 

Com hem esmentat això són algunes recomanacions que varien depenent de la mena d'exercici que es realitzi, és per això que per a aprofundir i poder obtenir major rendiment us esperem en la Farmàcia Verge.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris

Llistat de categories

Categories
Preu