×

DERMATITIS ATÒPICA.

Temps de lectura 3 min.

La Dermatitis Atòpica és una malaltia inflamatòria cutània crònica, amb una alta predisposició genètica i de predomini en la infància, que es caracteritza per a presència de: 
- pruïja intensa.
- Xerosi (sequedat cutània)
- Eritema.
- exsudació.
- Descamació.
- Excoriacions: que són els signes de rascat.
 

Afecta amb un patró de distribució de les lesions característic i, sobretot, a nenes amb antecedents familiars o personals d'asma, rinitis al·lèrgica o de la mateixa dermatitis atòpica. 
 

La dermatitis atòpica es caracteritza per una alteració en la funció barrera de la pell amb una elevada taxa de pèrdua d'aigua transepidèrmica, disminució en la capacitat de retenció de la mateixa en l'epidermis i una menor quantitat de lípids i ceramides intraepidèrmics. Això dóna lloc a una pell seca i pruriginosa amb major propensió a patir infeccions cutànies, a causa d'aquesta alteració de la barrera cutània i de la relativa manca de pèptids antimicrobians protectors enfront de bacteris, fongs i virus.

CONSELLS HIGIÈNIC-DIETÈTICS
Per al maneig òptim de la dermatitis atòpica no n'hi ha prou amb conèixer el tractament farmacològic dels brots, sinó que cal també evitar els desencadenants de la malaltia, mantenir una higiene acurada, evitant la irritació, i hidratar correctament la pell.
1.- Banys curts (que no se superin els 10 minuts) amb aigua tèbia, afegint a l'aigua de bany substàncies emol·lients. 
2.- Gels suaus sense sabó.
3.- Assecar sense fregar.
4.- Hidratar amb la pell humida i calenta tan freqüentment com sigui possible.
5.- Emprar productes emol·lients rics en greix, sense perfum i hipoal·lèrgics. Dins d'aquest grup anem a destacar el MED ATOPICONTROL de Be +, per diversos motius: 

  • en primer lloc per la seva patent que afavoreix la recuperació de la pell i gràcies a l'efecte prebiòtic ajuda a prevenir el risc de creixement de certs bacteris típics de la pell.
  • per la composició de mantega de karité, oli d'onagre i de jojoba i la vitamina E pel seu efecte hidratant, emol·lient reparador i antioxidant.

6.- No hidratar zones de dermatitis activa (aplicar només les cremes tractants, específiques de brot o mitjançant tractament farmacològic)
7.- Vestir el nen amb robes de teixits naturals, preferiblement cotó.
8.- Evitar la calor i la suor excessives, igual que intentarem evitar els canvis bruscos de temperatura. 
9.- Mantenir les ungles sempre curtes i netes, per evitar lesions en gratar i sobreinfeccions.
10.- La pell ha d'hidratar sempre que sigui necessari i possible per aconseguir el màxim efecte, això és un mínim de 3-4 vegades al dia.

 TRACTAMENT NO FARMACOLÒGIC
- Omegues 3,6: van a aportar a la pell la hidratació necessària.
Aloe: és un antisèptic, hidratant i antiinflamatori. 
- Calèndula: té propietats antibiòtiques i antiinflamatòries.
 

TRACTAMENT FARMACOLÒGIC.
Hem d'esmentar que no existeix cap tractament curatiu i, fins al moment no és possible modificar li curs de la malaltia. Així, l'objectiu és reduir els símptomes, disminuir el nombre de recurrències i controlar a llarg termini la malaltia. Els esmentarem, però no entrarem en profunditat, ja que necessiten recepta mèdica per a la seva dispensació.
- Corticoides tòpics: són d'elecció la hidrocortisona i la metilprednisolona, ​​d'aplicació única nocturna durant diversos dies consecutives fins a la resolució de l'èczema.
Antibiòtics tòpics: només es deuen fer servir quan es produeixen casos de sobreinfecció de les lesions cutànies, normalment els escollits són la mupirocina i l'àcid fusídic.
- Antihistamínics: són d'ús sistèmic, només s'utilitzaran quan la picor sigui tan intens que afecti la qualitat de vida del nen, el rendiment escolar i el patró de son nocturn.
 

Com hem vist és molt important el control dels brots de la Dermatitis Atòpica és per això que a la Farmàcia Verge som aquí, amb les portes obertes, per ajudar-vos a escollir el que la vostra pell us està demanant.
                                                                                                                                           Us esperem.

Escriu un comentari

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s'apliquen la Política de Privadesa de Google i els Termes de servei.
*Camps obligatoris

Llistat de categories

Categories
Preu